Advies: Welk snowboard te kopen?
Introductie: Snowboarden
In surfstyle snowboard je soepel van de berg af. Mooie glooiende bochten, versnellend, een creatieve sprong ertussen, en soms een glijpartij.
Om ervoor te zorgen dat jij naar beneden snowboard, en niet glijd, hebben wij een kleine guide voor je geschreven. Zo kies jij je juiste snowboard bij jouw wensen!
Tuurlijk, een helder stappenplan zou ideaal zijn. Maar het juiste snowboard is een mengelmoes van kenmerken, en jouw input!
Wij gaan het hebben over de volgende kenmerken.
- De flex van een snowboard.
- Het kiezen van de juiste lengte.
- De vorm van het snowboard.
- Wat is jouw rijstijl?
- En de verschillende profielen van snowboards.
- Belangrijk bij het lezen en kiezen van jouw snowboard, is dat je eerlijk naar jezelf bent. Wat wil, en belangrijker, kan je nu? En waar wil je dat het board jouw naartoe brengt?
Belangrijk bij het lezen en kiezen van jouw snowboard, is dat je eerlijk naar jezelf bent. Wat wil, en belangrijker, kan je nu? En waar wil je dat het board jouw naartoe brengt?
Maakt de flexibiliteit van het snowboard uit?
Een snowboard kan flink buigen. Dit wordt gemeten op een schaal van 1-10. 1 is flexibel, en 10 is stijf.
- Soft: Een flexibel snowboard is erg vergevingsgezind. Geschikt voor beginners.
- Medium: Naarmate de stijfheid hoger wordt, wordt deze minder vergevingsgezind, maar krijg je steeds meer grip en stabiliteit op hogere snelheid terug. Heerlijk voor de intermediates.
- Stijf: Een stijver board kan geweldig zijn. Maar deze moet je ook met een goede dosis energie rijden. Als een springplank weerkaatst het board de energie die je erin stopt. Fantastisch, maar je moet wel goed kunnen snowboarden.
Met een betere techniek ga je vaak ook sneller. Kies dan een stijver board. De hogere snelheid zorgt voor meer kracht, en dus buig je ook een stijver snowboard goed door. Fabrikanten geven aan welk gewicht en niveau, bij welke flex geschikt is. Dat is een prima uitgangspunt!
Het kiezen van de juiste lengte.
De bekende basis regel is dat een snowboard een lengte mag hebben tot je kin.
- Basis regel: Tot je kin.
- Een maatje korter: Maakt je snowboard wat speelser. Hij draait dan wat makkelijker, en kan een goede keuze zijn als je langer, maar relatief licht bent.
- Een maatje langer: Kies je je snowboard juist een maatje langer, dan is deze wat stabieler, en rustiger op hogere snelheid. Maar je levert dan wat in op speelsheid, en het korte draaien.
- WIDE versie: Achter sommige lengte maten staat de letter W. Dit betekend dat het een "wide" versie is. Een iets bredere versie van het board, geschikt voor als je grotere voeten hebt (denk hierbij aan maat 44 en groter).
De vorm van het snowboard.
De vorm van het snowboard bepaalt in welke richting je het snowboard kan boarden!
Klinkt dat ingewikkeld? Dat valt wel mee hoor. We kunnen dit indelen in 3 groepen.
- Directional: Dit board is helemaal geoptimaliseerd om in 1 rijrichting te functioneren. Het board heeft een duidelijke voor en achterkant. Zodoende staan de bindingen niet altijd precies in het midden, en wijkt de vorm voor af van de vorm achter.
- Twin: Een twin board heeft beide rijkanten op dezelfde eigenschappen. De voorkant en achterkant van het board zijn zowel in vorm, als performance dus hetzelfde. De bindingen staan in het midden.
- Directional Twin: Uiteraard is er ook een combinatie. Bij een directional twin kan je het board eventueel beide kanten op rijden, maar zit er wel een (licht) verschil in tussen de richtingen.
Afhankelijk van hoe jij op de piste rijdt, of wil gaan rijden, kan jij een keuze maken in de juiste vorm.
Wat is jouw rijstijl?
Waar ga je het board gebruiken Blijf je op de piste, zoek je het funpark op, of wacht je op poedersneeuw?
Wij hebben de rijstijlen in 4 groepen verdeeld:
- Allmountain Snowboards
De zeer populaire allmountain snowboards kan je op alle aspecten van de berg inzetten. Lekker op de piste, een stukje naast de piste, of waag je een sprong? Het board is een echte allrounder. Je hebt hier zowel beginnende boards voor, als boards voor gevorderden en experts. Het voordeel van dit board is dat het juiste geen hele grote kenmerken uitsluit. Je komt goed uit de voeten op elke ondergrond. Hierdoor is een allmountain board geschikt voor zowel beginners als gevorderden. - Carver Snowboards
Uiteraard is een carver snowboard een knaller op de piste! Van bocht naar bocht je snelheid opbouwen met harde en scherp gesneden bochten. Deze meestal wat stijvere boards geven een goede portie energie terug en houden hun grip goed als de condities wat ijziger worden. Door hun camber profiel hebben ze een goede precisie. Een fantastische keuze voor de rappe piste knaller! - Freeride Snowboards
Specifiek gericht om een goede performance te leveren in de poedersneeuw. Een vaak hogere (rocker) en bredere neus zorgen ervoor dat dit board goed over de sneeuw float en jij als een surfer naar beneden komt! Ook deze boards kan je maar op 1 manier rijden, omdat de bindingen niet in het midden van de plank staan, maar een stukje verder naar achter (setback). De neus hapt hierdoor niet. Ben jij een echt poedermonster? - Freestyle Snowboards
Een freestyle snowboard is vooral speels en erg vergevingsgezind. Een freestyle board gebruik je voor rails, boxes en jumps. Ze hebben een flat of rocker profiel. In de halfpipe is een camber voor zijn precisie meer geschikt.
Verschillende snowboard profielen.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat welke camber je ook kiest, er is geen een vorm die wordt gezien als de beste. Elk profiel heeft zijn eigen voordelen, nadelen en bijzondere rijeigenschappen. Of de camber die je kiest bij je past hangt dus heel erg af van de rijstijl die je hebt. Als je wilt leren freestylen en park rijden kies je natuurlijk een vergevingsgezinder profiel dan wanneer je zo precies mogelijk op hoge snelheid je bocht wilt aansnijden. Zo zijn er een heleboel verschillende opties mogelijk.
De profielen zijn
- Camber
- Rocker
- Flat
- Hybrid Camber
- Hybrid Rocker
- Powder / S- Rocker
Camber
Camber is de vorm zoals deze al decennia mee gaat in de snowboardwereld. We kunnen dus zeggen dat ervaring heeft geleerd dat deze vorm zeer geschikt is voor het maken van goede snowboards. Camber staat bekend om gevoel van grip, stabiliteit en een vertrouwd gevoel op hoge snelheid. Met name snowboarders die carven met goede techniek blijven trouw aan de camber. Freestylers die vooral jumps en halfpipes rijden houden van de preciezie die ze krijgen uit een camber snowboard.
• Stabiel op snelheid
• Zeer precies bij het carven
• Veel Pop (springkracht)
• Veel energie en veerkracht uit de bochten
Nadelen
• Kost meer energie om te kanten
• Is meer hapgevoelig aan de staalkant op vlakke pistes
• Minder vergevingsgezind bij het aanleren van freestyle
Rocker
Een aantal jaren geleden is het profiel Rocker op de markt gekomen. Rocker is als het ware de omgekeerde vorm van camber. Het voordeel van rocker is dat het snowboard zeer los en gemakkelijk reageert. Dit merk je met name in de gemakkelijke en snelle kantwissel. Daarnaast zorgt dit voor gemakkelijke float in de poeder. Voor de freestylers is rocker populair omdat het makkelijk spelen is met een board als dit. Het is makkelijk je board te pressen op de nose of tail en zorgt ervoor dat je minder snel met je kanten hapt bij het niet perfect uitvoeren van een trick. Deze shape wordt veel gekozen door freestyle snowboarders en beginner tot gevorderde snowboarders die graag alle aspecten van het snowboarden willen leren.
Voordelen
• Snelle en gemakkelijke kantenwissel en bochten
• Goede float in de poeder
• Zeer vergevingsgezind (hapt niet snel in met de kanten op vlakke pistes)
• Makkelijk om mee te spelen, pressen, jibben
Nadelen
• Minder pop
• Minder stabiliteit
• Minder kantengrip (bij hoge snelheid kans op uitbreken van de kant bij bochten)
Flatbase
Flatbase is een vorm waarbij geen camber gebruikt wordt. Het board ligt helemaal plat op de sneeuw en wordt vooral gebruikt bij park boards. Doordat er geen camber gebruikt wordt is het board zeer breed inzetbaar. Met name zijn ze zeer stabiel, voor jumps en rails en boxen. Deze shape heeft vooral de voorkeur bij parkrijders die zowel het kleine speelwerk als op snelheid rijden.
Voordelen
• Zeer breed inzetbaar
• Goede grip
• Zeer stabiel voor park features (jumps en rails)
Nadelen
• Minder Pop dan een camber snowboard
• Minder float dan een rocker snowboard
Hybride Rocker
De laatste jaren zien we erg veel hybride shapes waarbij een rocker en camber met elkaar worden gecombineerd om zo het beste van beide samen te krijgen. De hybride rocker kenmerkt zicht door rocker tussen de bindingen en dan weer camber naar de nose en tail toe. Voorbeelden zijn de EC2 BTX C2btx van Libtech of de flying V van Burton vorm van burton.
De rocker tussen de bindingen zorgt voor zeer veel draaigemak en voor drijfvermogen in de poeder, terwijl de camber naar de nose en tail toe juist weer zorgt voor grip op de piste en stabiliteit. Over het algemeen voelen deze boards qua rij eigenschappen het meest als een rocker snowboard maar dan met vergrootte stabiliteit en gripgevoel dankzij de camber in nose en tail. Deze shapes zijn zeer in trek bij de allmountain snowboarders die alle aspecten van het snowboarden leuk vinden, zowel freestyle als freeride, of gewoon lekker pistes cruisen.
Bekijk hier de Hybride Rocker Snowboards
Voordelen
• Allmountain (zowel freestyle als freeride)
• Gemakkelijke kantewissel
• Goede float in de poeder
• Meer grip en pop dan een gewoon rocker snowboard
Nadelen
• Iets minder grip en stabiliteit dan een camber snowboard
Hybride Camber
Deze vorm van camber combineerd camber tussen de bindingen met rocker in de nose en tail. Deze vorm lijkt dus wat meer op de eigenschappen van een camber snowboard maar dan met de voordelen van rocker in de nose en tail. Het voordeel van deze zeer breed inzetbare shape is de grote stabilteit, kanten grip en met name pop. De rocker in de nose en tail zorgen voor een stukje vergevingsgezindheid en zorgen ervoor dat het board beter float in de poeder, makkelijk pressed en speelt. Deze shapes zijn zeer in trek bij de allmountain snowboarders die alle aspecten van het snowboarden leuk vinden, zowel freestyle als freeride met een actieve rijstijl.
Bekijk hier de Hybride Camber Snowboards
Voordelen
• Stabiel op snelheid
• Precies met carven en grip
• Allmountain inzetbaar (Park en poeder)
Nadelen
• Op hoge snelheiden net iets minder precies en gripvol als de klassieke camber
S-Rocker
Alle freeride boards hebben één doel en dat is zorgen dat de neus van je board zo goed mogelijk boven de poedersneeuw blijft uitsteken. Dit gevoel van float wordt veroorzaakt door verschillende shapes. De meeste poeder boards hebben een korte smalle tail (set back) en een lange brede nose. Afhankelijk van het type freeride (tree-runs, bigmountain, surfy) zijn er verschillende shapes mogelijk.
De meest gebruikte is de S-rocker. Deze vorm heeft camber tot en met de voorste binding en rockert dan omhoog. Deze camber zorgt voor stabiliteit en zeer snelle kantwissel. Dit heeft ook als voordeel dat je board makkelijk draait in de poeder.
Bekijk hier de S-Rocker Snowboards
Voordelen
• Float in de poeder
• Geen verzuurde benen bij het freeriden
Nadelen
• Minder grip op de piste dan camber en hybride shapes.
• Lastig switch rijden