0
Hindeloopen
Katwijk

Advies: Welk snowboard te kopen?

Je wilt een eigen snowboard kopen, maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen? Dat kunnen we ons goed voorstellen! Er zijn erg veel verschillende type snowboards, en elk in verschillende maten. Elke producent gebruikt zijn eigen benaming voor gebruikte productie of ontwerp technieken. Hoe weet je nu welk snowboard voor jou geschikt is en het beste bij je past? Daar gaan we jou bij helpen!

•        We bespreken hierbij de volgende punten:
•        Wat voor een snowboarder ben jij?
•        Profiel snowboard
•        Stijl snowboard
•        Lengte snowboard
•        Flex snowboard
•        Vorm snowboard

Wat voor een snowboarder ben jij?
Uiteraard beginnen we niet bij het materiaal, maar bij de persoon die erop staat. De bestuurder. Waar wil jij het snowboard voor gebruiken? Wat is je niveau, je lengte en je gewicht? Al deze dingen zijn belang voor het kiezen van het juiste model. Ook je ambitie. Gaat het prima zoals het nu gaat, of moet het snowboard geschikt zijn om er met een hoger niveau, en grotere snelheid mee te snowboarden. Dan heb je een snowboard nodig waar je nog meer verder kan groeien.

Bedenk dus goed voor je een snowboard gaat kopen waar je vooral wilt dat je snowboard in excelleert en wat jij graag zo veel mogelijk met het board wilt gaan doen.

Profiel Snowboard
Allereerst is het belangrijk om te weten dat welke camber je ook kiest, er is geen een vorm die wordt gezien als de beste. Elk profiel heeft zijn eigen voordelen, nadelen en bijzondere rijeigenschappen. Of de camber die je kiest bij je past hangt dus heel erg af van de rijstijl die je hebt. Als je wilt leren freestylen en park rijden kies je natuurlijk een vergevingsgezinder camber profiel dan wanneer je zo precies mogelijk op hoge snelheid je bocht wilt snijden. Zo zijn er een heleboel verschillende opties mogelijk.Camber
Camber is de vorm zoals deze al decennia mee gaat in de snowboardwereld. We kunnen dus zeggen dat ervaring heeft geleerd dat deze vorm zeer geschikt is voor het maken van goede snowboards. Camber staat bekend om gevoel van grip, stabiliteit en een vertrouwd gevoel op hoge snelheid. Met name snowboarders die carven met goede techniek blijven trouw aan de camber. Freestylers die vooral jumps en halfpipes rijden houden van de preciezie die ze krijgen uit een camber snowboard.

Bekijk hier Camber snowboards

Voordelen
·         Stabiel op snelheid
·         Zeer precies bij het carven
·         Veel Pop (springkracht)
·         Veel energie en veerkracht uit de bochten

Nadelen
•        Kost meer energie om te kanten
•        Is meer hapgevoelig aan de staalkant op vlakke pistes
•        Minder vergevingsgezind bij het aanleren van freestyleRocker
Een aantal jaren geleden is het profiel Rocker op de markt gekomen. Rocker is als het ware de omgekeerde vorm van camber. Het voordeel van rocker is dat het snowboard zeer los en gemakkelijk reageert. Dit merk je met name in de gemakkelijke en snelle kantwissel. Daarnaast zorgt dit voor gemakkelijke float in de poeder. Voor de freestylers is rocker populair omdat het makkelijk spelen is met een board als dit. Het is makkelijk je board te pressen op de nose of tail en zorgt ervoor dat je minder snel met je kanten hapt bij het niet perfect uitvoeren van een trick. Deze shape wordt veel gekozen door freestyle snowboarders en beginner tot gevorderde snowboarders die graag alle aspecten van het snowboarden willen leren.

Voordelen
•        Snelle en gemakkelijke kantenwissel en bochten
•        Goede float in de poeder
•        Zeer vergevingsgezind (hapt niet snel in met de kanten op vlakke pistes)
•        Makkelijk om mee te spelen, pressen, jibben

Nadelen
•        Minder pop
•        Minder stabiliteit
•        Minder kantengrip (bij hoge snelheid kans op uitbreken van de kant bij bochten)Flatbase
Flatbase is een vorm waarbij geen camber gebruikt wordt. Het board ligt helemaal plat op de sneeuw en wordt vooral gebruikt bij park boards. Doordat er geen camber gebruikt wordt is het board zeer breed inzetbaar. Met name zijn ze zeer stabiel, voor jumps en rails en boxen. Deze shape heeft vooral de voorkeur bij parkrijders die zowel het kleine speelwerk als op snelheid rijden.

Voordelen
•        Zeer breed inzetbaar
•        Goede grip
•        Zeer stabiel voor park features (jumps en rails)

Nadelen
•        Minder Pop dan een camber snowboard
•        Minder float dan een rocker snowboardHybride Rocker
De laatste jaren zien we erg veel hybride shapes waarbij een rocker en camber met elkaar worden gecombineerd om zo het beste van beide samen te krijgen. De hybride rocker kenmerkt zicht door rocker tussen de bindingen en dan weer camber naar de nose en tail toe. Voorbeelden zijn de EC2 BTX C2btx van Libtech of de flying V van Burton vorm van burton.

De rocker tussen de bindingen zorgt voor zeer veel draaigemak en voor drijfvermogen in de poeder, terwijl de camber naar de nose en tail toe juist weer zorgt voor grip op de piste en stabiliteit. Over het algemeen voelen deze boards qua rij eigenschappen het meest als een rocker snowboard maar dan met vergrootte stabiliteit en gripgevoel dankzij de camber in nose en tail. Deze shapes zijn zeer in trek bij de allmountain snowboarders die alle aspecten van het snowboarden leuk vinden, zowel freestyle als freeride, of gewoon lekker pistes cruisen.

Bekijk hier de Hybride Rocker Snowboards

Voordelen
•        Allmountain (zowel freestyle als freeride)
•        Gemakkelijke kantewissel
•        Goede float in de poeder
•        Meer grip en pop dan een gewoon rocker snowboard

Nadelen
•        Iets minder grip en stabiliteit dan een camber snowboardHybride Camber
Deze vorm van camber combineerd camber tussen de bindingen met rocker in de nose en tail. Deze vorm lijkt dus wat meer op de eigenschappen van een camber snowboard maar dan met de voordelen van rocker in de nose en tail. Het voordeel van deze zeer breed inzetbare shape is de grote stabilteit, kanten grip en met name pop. De rocker in de nose en tail zorgen voor een stukje vergevingsgezindheid en zorgen ervoor dat het board beter float in de poeder, makkelijk pressed en speelt. Deze shapes zijn zeer in trek bij de allmountain snowboarders die alle aspecten van het snowboarden leuk vinden, zowel freestyle als freeride met een actieve rijstijl.

Bekijk hier de Hybride Camber Snowboards

Voordelen
•        Stabiel op snelheid
•        Precies met carven en grip
•        Allmountain inzetbaar (Park en poeder)

Nadelen
•        Op hoge snelheiden net iets minder precies en gripvol als de klassieke camberS-Rocker
Alle freeride boards hebben één doel en dat is zorgen dat de neus van je board zo goed mogelijk boven de poedersneeuw blijft uitsteken. Dit gevoel van float wordt veroorzaakt door verschillende shapes. De meeste poeder boards hebben een korte smalle tail (set back) en een lange brede nose. Afhankelijk van het type freeride (tree-runs, bigmountain, surfy) zijn er verschillende shapes mogelijk.

De meest gebruikte is de S-rocker. Deze vorm heeft camber tot en met de voorste binding en rockert dan omhoog. Deze camber zorgt voor stabiliteit en zeer snelle kantwissel. Dit heeft ook als voordeel dat je board makkelijk draait in de poeder.

Bekijk hier de S-Rocker Snowboards

Voordelen
•        Float in de poeder
•        Geen verzuurde benen bij het freeriden

Nadelen
•        Minder grip op de piste dan camber en hybride shapes.
•        Lastig switch rijden


Stijl Snowboard

Allmountain Snowboard
Een allmountain snowboard die je op alle aspecten van de berg kunt inzetten. Een allrounder dus. Je hebt hier zowel beginnende boards voor, als boards voor gevorderden en experts. Het voordeel van dit board is dat het juiste geen hele grote kenmerken heeft waarin het exceleert of uitsluit.  Je komt uit de voeten op elke ondergrond. Hierdoor is een allmountain board geschikt voor een beginner board.

Bekijk hier Allmountain snowboards

Carver Snowboard
Uiteraard is een carver snowboard een knaller op de piste! Van bocht naar bocht je snelheid opbouwen met harde en scherp gesneden bochten. Deze meestal wat stijvere boards geven een goede rebound en houden hun grip goed als de condities wat ijziger worden. Door hun camber profiel hebben ze een goede precisie. 

Bekijk hier Carver snowboards

Freeride Snowboard
Specifiek gericht om een goede performance te leveren in de poedersneeuw. Een vaak hogere (rocker) en bredere neus zorgen ervoor dat dit board goed over de sneeuw float en jij als een surfer naar beneden komt! Ook deze boards kan je maar op 1 manier rijden, omdat de bindingen niet in het midden van de plank staan, maar een stukje verder naar achter (setback). De neus hapt hierdoor niet. 

Bekijk hier Freeride snowboards

Freestyle Snowboard
Een freestyle snowboard is vooral speels en erg vergevings gezind. Een freestyle board gebruikt voor rails en boxes en jumps hebben een flat of rocker profiel. In de halfpipe is een camber voor zijn precisie een geschikt.  

Bekijk hier Freestyle snowboards


Lengte Snowboard
Als je een snowboard aanschaft welke tot ongeveer je kin komt heb je een hele mooie lengte. Een maatje korter kan, dan is je board wat speelser. Iets langer kan ook een goede keuze zijn als je een wat stabieler en rustiger rijdend snowboard wil.


Flex van het Snowboard
Een snowboard kan flink buigen. Dit wordt gemeten op een schaal van 1 tot 10. Hierbij is 1 soft en 10 het stijfste. Een snowboard wat voor jou gewicht te soft is levert op snelheid minder grip en stabiliteit op dan gewenst, maar is juist wel vergevings gezind. Een board wat voor jou gewicht te stijf is geeft ook minder grip, omdat jij te licht bent om het board in de juiste vorm te drukken. Hierdoor heeft het board veel minder performance. Naast je gewicht, speelt hierbij je niveau ook een rol. Een beginner rijdt een board rustiger en met minder kracht dan een gevorderde rijder. Producenten geven aan in welke range hun snowboard geschikt is.


Vorm Snowboard

Twin
Een snowboard met een Twin vorm is een snowboard met een gelijke voor en achterkant. Ook staan de bindingen in het midden van het snowboard. Dat betekend dat het bij deze modellen niet uitmaakt of je met je linker of rechter been voor rijdt, het board rijd hetzelfde. 

Bekijk onze Twin boards

Directional
Een Directional heeft juist wel een voorkeur. Niet alleen kan de vorm verschillen, maar ook het profiel van het board kan aan de voorkant anders zijn dan aan de achterkant. Het voordeel hiervan is juist dat hij perfect gemaakt wordt voor 1 specifieke rijrichting. Dit verbeterd de freeride eigenschappen van het board.

Bekijk onze Directional boards

Directional Twin
Met een Directional Twin rijdt je een board die in vorm wel een duidelijke voor en achterkant heeft, maar waar de bindingen wel in het midden staan. In de praktijk is dit board zowel over je linker als rechter voet te rijden maar verschilt het board (licht) in performance hierbij. Mocht je in de positie komen dat je switch rijdt dan kan je gemakkelijk terugdraaien. 

Bekijk onze Directional Twin boards