0
Hindeloopen
Katwijk

Advies: Welk wetsuit moet ik kopen?

Wij helpen jouw met het vinden van het juiste wetsuit. Als eerste de volgende vraag:


1. Wanneer ga ik het wetsuit gebruiken?

Omdat in Nederland de temperatuur van de lucht, en het water gedurende het jaar flink kan verschillen, is het wetsuit niet in alle tijden geschikt. 
In het volgende overzicht zie je de watertemperatuur en de juiste wetsuit dikte per maand. 


In het optimale geval heb je dus meerdere wetsuits nodig.

 

Januari 

Februari 

Maart 

April 

Mei 

Juni 

Juli 

Augustus 

September 

Oktober 

November 

December 

 Water Temperatuur

 6-8˚C

 4-6˚C

 6-8˚C

 8-10˚C

 11-15˚C

 15-17˚C

 17-19˚C

 19-20˚C

 17-19˚C

 14-17˚C

 11-14˚C

 8-10˚C

 Optimale dikte wetsuit

 5mm

 6mm

 5mm

 4mm

 4mm

4mm 

 3mm

 2mm

 3mm

4mm 

4mm 

5mm 


Winterpak: Een winterwetsuit heeft een dikte van 5mm of zelfs 6mm. Het wetsuit legt de focus op warmte, ten koste van wat flexibiliteit.
Tussenpak: Een 4mm wetsuit zit net tussen een winterwetsuit en een zomer wetsuit in. 
Zomerpak: Dan kijken we naar 3mm of zelf 2mm wetsuits. Zomerwetsuits zijn onwijs flexibel, maar houden je gewoon warm genoeg. De water en lucht temperatuur zijn over het algemeen net te koud om zonder een wetsuit het water op te gaan. Je zou ook een shorty kunnen gebruiken.


2. Pasvorm

Nu de pasvorm. Dit is maar op 1 manier te testen, en dat is uitproberen in de winkel . Elk merk heeft zijn eigen visie op de pasvorm, en zo zie je subtiele verschillen in de pasvorm tussen de verschillende merken. Wij hebben vooral van O'Neill een groot assortiment in de winkel hangen. Het voordeel van O'Neill is dat ze naast de reguliere maten voor dames en heren, ook bepaalde modellen uitvoeren in kortere of juist langere lengtes. Een lang maar slank persoon kan zo ook zijn gewenste wetsuit vinden. Het dames model. Ja, dat wordt daadwerkelijk anders gesneden. Smaller bij de taille, breder rond de heupen en een andere snit bij de borsten. 


3. Budget

Uiteraard moet er ook over het budget gesproken worden. Wat krijg je voor een laag budget, en wat win je als je je budget verhoogt.

2mm

3mm

4mm

5mm

6mm

€ 125 – 175

€ 175 – 250

€ 200 – 300

€ 275 – 450

€ 350 - 500


Tuurlijk is een dikker wetsuit duurder. Maar de volgende punten bepalen tevens het budget van een wetsuit.


Techniek van de zomen
De naden waar 2 neopreen panelen aan elkaar gemaakt zijn kan gelijmd en gestikt zijn, aan de binnenzijde getaped, en aan de buitenzijde ook gelijmd.  Hoe uitgebreider en zorgvuldiger de technieken hoe betrouwbaarder de constructie van het wetsuit is. Dit vindt je terug in de duurdere modellen. Afwerking van de naden
Om de naden te beschermen tegen het rekken van het materiaal rondom deze naden worden deze verstevigd. Een duurder wetsuit zal een betere en comfortabelere versteviging hebben dan een wetsuit van een lagere prijsklasse. Dit merk je ook terug in hoe goed het water tegenhoudt. En ook hoe die dat zal doen na enkele jaren.
Gebruik van materialen
Neopreen heb je verschillende kwaliteiten. Een hoger segment wetsuit kan in dezelfde dikte een soepeler neopreen gebruiken. Dit merk je ontzettend goed in het gebruik. Ook sluit dit beter op je lichaam aan, waardoor dit meer warmte biedt. Ook kan er aan de binnenzijde een zachte laag worden aangebracht waardoor het wetsuit nog comfortabeler zit. Overigens is het gebruikelijk om verschillende materialen in het pak te verwerken, afhankelijk van de plek. De romp een dikker en warmer neopreen. Bij de armen juist een meer flexibel materiaal.
Algemene afwerking
 Hoe sluit de kraag af? Heeft het wetsuit een strakke afwerking bij de polsen en enkels? Wat is de kwaliteit van de ritssluiting? Hoe hoger je budget, hoe meer comfort en warmte je krijgt ook uit de kleinere details. Rits positie 
Voor de prijs maakt een frontzip of backzip weinig uit. Voor het comfort wel! Een backzip geeft meer comfort bij het omkleden. Bij een frontzip kost dit meer lenigheid. Maar die krijg je juist terug in het gebruik. Daar is een frontzip juist meer flexibel. Het rugpaneel kan vrij flexen en dit geeft een veel comfortabeler wetsuit. 4. Hulp nodig bij het uitzoeken?

Neem dan gerust contact met ons op, of loop eens binnen in 1 van onze winkels in Katwijk of Hindeloopen.