0
Hindeloopen
Katwijk

Advies: welke ski moet ik kopen?

niveau ervaring Type ski piste allmountain freestyle freeride profiel camber tip rocker tail flat lengte

Introductie: Skiën

‘Hey Arjan, ik ben op zoek naar een ski die lekker skiet. Kan je mij helpen?’ 

Dit is een veelvoorkomende vraag bij ons, en deze wil jij ons wellicht ook stellen? Wij kunnen jou hier goed mee helpen, maar daar hebben we jou input voor nodig. Hoe meer input jij ons geeft, jouw wensen, jouw niveau, jouw ski omgeving, hoe beter wij de juiste ski voor jou kunnen selecteren. 

Elke ski heeft zijn sterke en minder sterke punten. Het doel is dat de sterke punten van de ski overeenkomen met jouw voorkeuren. Dan hebben we een goede match. 
Om je op weg te helpen nemen wij je stap voor stap mee in het kiezen van de juiste ski. 

  • Je niveau / ervaring.
  • Welke type ski past bij jou?
  • Het profiel van de ski.
  • De lengte van de ski. 

De juiste ski is niet per definitie het aanvinken van de checkboxen. Maar juist een combinatie van kenmerken die bij elkaar, en jouw wensen passen. Let's Go!


Wat is jouw niveau / ervaring?

Kies een ski die past bij jou niveau en ervaring. De eisen die een beginnende skiër aan een ski stelt zijn heel anders dan een gevorderd of expert skiër. Zodoende maken wij hier onderscheidt in. 


Beginner:
Als beginnende skiër heb je weinig ervaring. Hierdoor is het prettig een ski te gebruiken die niet elk foutje afstraft. Hij mag dus vergevingsgezind zijn. Ook al heb je wel enige ervaring, maar sta je nog niet heel zeker op de ski’s, dan kan je jezelf een beginnende skiër noemen. 


Gevorderd: 
Een gevorderde skiër beheerst alle technieken van het skiën. Je komt soepel en netjes de piste af onafhankelijk van de ondergrond. Ook op hogere snelheid ben je ten alle tijden in controle. Een leuke schans of een stuk offpiste is voor jou geen probleem. Zodoende vind jij het leuk om je grens te verleggen. Een hogere snelheid of strakkere techniek. Het ziet er bij jou gewoon ontzettend strak uit! 


Expert: 
Of je nu een week per jaar gaat, of in de bergen leeft, skiën is voor jou een 2e natuur. Jij zoekt altijd naar een manier om je grens te verleggen. Een hogere snelheid, een steilere afdaling of juist ruiger gebied. Jij ziet het berg gebied als een grote speeltuin. Of dat op of offpiste is maakt niet uit. Om dit te doen uiteraard altijd op de hoogte van de weersomstandigheden en kan je uitstekend inschatten wat dit met de sneeuw doet. 


Wij delen de wintersporter in 2 categorieën in.
Beginner / Gevorderd (beginner tot gevorderd)
Bekijk hier alle Beginner / Gevorderd ski's

Gevorderd / Expert (gevorderd tot expert)
Bekijk hier alle Gevorderd / Expert ski's

Omdat er in de niveaus ontzettend veel overlap zit, hebben wij de ski’s ook op deze manier verdeeld. Zo houden wij het ontzettend simpel, maar krijg je wel een idee tot wat de ski in staat is. Dit kan handig zijn als je een ski zoekt waar je mee wil doorgroeien. 

Gevolgen voor de prijs: Een beginner ski heeft een simpelere opbouw/kern van de ski. Naarmate je een ski uit een hoger segment kiest zal de ski stijver zijn en een luxere opbouw hebben. De ski voelt daardoor scherper en directer aan en reageert feller.   


De juiste type ski.

Waarvoor wil jij de ski gaan gebruiken? Elk type ski heeft kenmerken waarin zij uitblinken. En daarbij horend, zijn zij minder op andere punten. Kies dus een ski uit waarvoor jij denkt dat je hem gaat gebruiken. 


Piste ski
Een piste ski kenmerkt zich door zijn kortere en smalle vorm, maar name onder de binding. Hierdoor kan jij de ski snel van kant naar kant laten rollen en voelt deze wendbaar. Juist hierdoor is een piste ski ongeschikt voor offpiste. Hij heeft te weinig float. Van alle soorten ski’s heeft een piste ski de grootste hoeveelheid grip. Dit komt door zijn camber profiel, smalle breedte en vaak hoge stijfheid. Een ski met een uiterste stuur precisie, maar niet vergevings gezind. Ultiem carven ongeacht de staat van de piste. 

Bekijk hier alle piste ski's


Allmountain ski
Allmountain ski’s heeft een ontzettend breed inzet bereik. Hij kan prima op de piste geskied worden, maar ook offpiste. Dit komt omdat de ski gemiddeld breed is onder de binding. Op de piste skiet hij uitstekend, maar ook naast de piste heeft hij een goede foat (drijfvermogen). De rocker (verhoging) van de tips zorgen ervoor dat deze offpiste makkelijker floaten, en op de piste een bocht makkelijk in te sturen is dan een piste ski. Deze kenmerken bij elkaar maken dat de ski vergevingsgezind is. Zowel voor beginners als voor gevorderden is dit type ski een prima keus. 

Bekijk hier alle Allmountain ski's


Freestyle ski
Een freestyle ski heeft de eigenschappen om ontzettend vergevingsgezind te zijn. Dit komt door zijn vlakke profiel. Als de ski dwars gaat, zal hij niet snel ‘happen’. De extra lichte ski is daarom niet alleen goed voor freestylers, maar ook een beginner kan zich prima op deze ski’s ontwikkelen. Het zijn twintips, waardoor je de ski’s ook achteruit kunt rijden, met zowel rocker op de tip als op de tail.

Bekijk hier alle Freestyle ski's


Freeride ski
Een freeride ski excelleert in de poedersneeuw. Deze brede ski’s hebben ontzettend veel ‘float’ in de zachte poedersneeuw. De breedte en lengte van de ski zorgen ervoor dat de tips van de ski ontzettend makkelijk boven de sneeuw blijven offpiste. Op de piste werken juist deze eigenschappen in je nadeel. De tips hebben over een relatief lange lengte flinke rocker. Hij duikt niet snel onder de sneeuw. De lange rocker heeft als nadeel dat dit gedeelte op de piste nauwelijks functie heeft.  

Bekijk hier alle Freeride ski's


Alle ski profielen.

Als je de ski op een platte ondergrond legt kan je zien dat deze niet op elk punt de grond raakt. De meeste ski’s zijn namelijk helemaal niet vlak. Afhankelijk van het verloop van de ski, is deze in te delen in verschillende profielen. Elk profiel heeft zijn sterke en zwakke punten, en zorgen ervoor dat de ski meer geschikt is voor een bepaald doel dan een andere ski. 



Camber
Zoals je ziet is de complete ski gebogen van begin te eind. Dit noemen we camber. De ski wordt pas vlak als er op wordt gestaan. Als er energie in wordt gestopt. Een camber profiel is zeer geschikt voor piste ski’s. De ski wil na elk bocht weer terug in zijn vorm en bounced jou terug. Hij geeft dus veel rebound. Hierdoor kan je ontzettend veel snelheid uit de bochten halen. Ook op hoge snelheid blijft dit profiel stabiel. Door de camber raakt bijna de gehele kant van de ski de sneeuw, hierdoor heb je ook op ijzige pistes veel grip. Voor de poedersneeuw is dit profiel ongeschikt. Er staat hiervoor teveel druk op de tips. 

Voordelen
- Veel bounce
- Stabiel op hoge snelheid
- Grip over de hele lengte van de ski

Nadelen
- Niet vergevingsgezind
- Ongeschikt voor offpiste



Tip Rocker
Met een kortere camber onder de voeten en een rocker (verhoging) in de tips van het profiel voelt het alsof je daadwerkelijk een kortere ski skiet. Dit profiel maakt de ski wendbaarder dan een ski met een volledig camber profiel. De rocker in de tips bevorderen de mogelijkheden op de zachtere ondergronden. Een tip rocker wordt veel gebruikt onder een Allmountain ski. Een profiel wat het goed doet op de piste, maar ook op zachtere ondergronden blijft werken. 

Voordelen
- Prima piste eigenschappen
- Allround profiel
- Groter draaigemak dan een camber profiel

Nadelen
- Minder stabiel en grip als een camber profiel



Tip & Tail Rocker
Met een tip & tail rocker verkort je de effectieve kanten lengte nog meer. Hierdoor voelt je ski onwijs  kort, wendbaar en speels aan op de piste. Maar dit profiel is ook heel erg geschikt naast de piste. Dan helpen de tip en tail je met het floaten, en is het ontzettend vergevingsgezind voor freestyle.  Ook offpiste doet dit profiel het goed.

Voordelen
- Hele korte effectieve kant
- Speels en wendbaar
- Goede float offpiste

Nadelen
- Onstabiel op hogere snelheden door de korte effectieve kant
- Beperkt grip op de piste



Rocker
Een rocker ski heeft het tegenovergesteld profiel als een camber ski. Leg je een ski met een rocker profiel op tafel dan raakt hij de tafel alleen op het punt onder de binding. Het voordeel is dat dit enorme float geeft in de zachte sneeuw. Ook initieert het onzettend makkelijk bochten. Op de piste zal je merken dat deze ski geen grip kan vinden en onstabiel is. Ondanks zijn vergevingsgezindheid. Een profiel wat zeer geschikt is voor een freeride ski. 

Voordelen 
- ontzettend veel drijfvermogen (float)
- Draait met weinig moeite
- Vergevingsgezind

Nadelen
- Geen grip op kanten
- Onstabiel op de piste
- Geen bounce



Flat Rocker
Een flat(rocker) profiel zie je veel bij freestyle ski’s. De tips en tail hebben een beetje rocker, en in het midden is de ski vlak. Erg prettig bij slides over rails en boxen. De rockers zorgen ervoor dat het contact met de sneeuw korter is waardoor de ski erg makkelijk spint. Het vlakke midden profiel maakt de ski vergevingsgezind bij het landen van niet perfecte jumps in het park. 

Voordelen
- Vergevingsgezind
- Spint makkelijk

Nadelen
- Weinig grip
- Geen bounce


Het kiezen van de juiste skilengte.

Je hebt nu een keuze gemaakt uit het type ski. En je hebt het juiste profiel onder je voeten. Kortom, je hebt het juiste model gevonden voor jouw doel en niveau. Nu is het de keuze om de juiste lengte van de ski te kiezen. Onze eerste keuze wordt bepaald door jouw lichaamslengte. 


Piste ski:
Lengte ski beginner: 10 tot 20 cm korter dan lichaamslengte.
Lengte ski gevorderde: 5 tot 15 cm korter dan lichaamslengte.


Overige type ski’s:
Lengte ski allmountain: 0 tot 10 cm korter dan lichaamslengte. 
Lengte ski freeride: 0 tot 10 cm langer dan je lichaamslengte.
Lengte ski freestyle: 10 tot 15 cm korter dan je lichaamslengte.


Andere factoren:
Niveau. Hoe beter jij skiet, hoe beter jij overweg kan met een langere lengte van de ski. Je kan dus een langere lengte overwegen.
Bochtenwerk. Ben jij een fan van korte snelle bochten, dan kan je een kortere lengte overwegen. Deze hebben een kleinere radius en skien wat speelser. Een langere lengte maakt ruimere bochten.
Profiel. Een ski met veel rocker kan relatief lang geskiet worden. Het rocker gedeelte doet op de piste weinig, maar functioneerd juist in de poedersneeuw.
Lichaamsbouw van de skier. Ben je wat zwaarder, kies dan een langere lengte. Een lichtgewicht skiet juist met wat minder kracht en heeft dus een kortere ski nodig om dit op te vangen. 


5. Slot

Als het goed is heb jij een keuze kunnen maken, of heb je een mooie shortlist. Mocht je nu nog twijfelen, kom dan gerust eens langs in onze winkel in Katwijk. Dan bespreken we dit met een kop koffie en zetten we alle voorkeuren en wensen op een rijtje zodat jij met de perfecte ski op de piste staat! 

Je kan ons vinden aan de J. Pellenbargweg 4 te Valkenburg, Zuid Holland.